Mirasbırakanın Evlenme Nedeniyle Eşine Verdiği Taşınmaz Payının İptali İstenebilir Mi?

Evlenirken eşlerden birinin diğerine verdiği malvarlığının saklı payı zedelemesi nedeniyle tenkis davası açılması mümkündür. Medeni Yasa, evlenme sırasında karı-kocadan birisinin diğerine, bir mal ya da para vermesini geçerli saymıştır. Günlük yaşam içerisinde bu mehir sözleşmesi olarak tanımlanmakta olup, bu tasarrufa karşı tenkis davası açılamaz. Sebebi ise miras bırakanın diğer mirasçılarının saklı payını zedeleme amacıyla hareket etmemesidir. Mehr, kocanın, evlenme sözleşmesi anında ya da devamı sırasında ya da evliliğin sona ermesi halinde kadına belli bir mal, para veya başka bir şey hediye etmesidir.

Medeni Kanun evlenme akti sırasında, karı-kocadan birinin diğerine bir mal ya da para vermesini ya da vermeyi vaat edip bir süre ertelenmesini yasaklamamıştır.

Mehri Müeccel, ileriye yani evliliğin boşanma veya ölümle son bulması haline kadar olan bağışlama vaadidir. Bağışlama vaadinin geçerliliği yazılı olma koşuluna bağlıdır. Bu durumda eğer bu mal bir taşınmaz ise ve eş adına tapuda tescil ettirilmiş olsa bile; mirasbırakanın bu işlemi muvazaalı ya da saklı payları zedeleme kastı bulunmamaktadır. Bu nedenle iptal edilmesi de söz konusu olmaz.

Tags: